Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszony karp do obiadu

 

Składniki:

  • 1 kg karpia
  • 3 łyżki oleju
  • ½ szkl białego wytrawnego wina
  • cebula
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Karpia dokładnie oczyścić, usuwając głowę, płetwy i ogon.
    Następnie pokroić go na mniejsze porcję, które obtoczyć w mące.
    Cebulę obrać i pokroić w piórka, które razem z rybą przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
    Wówczas wlać wino i posypać całość przyprawą 5 smaków.
    Wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Dusić na małym ogniu około 20 minut.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *