Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszona kapusta z boczkiem

Składniki:

    • 4 grube plastry boczku
    • 1 grubo posiekana główka kapusty
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • sok cytrynowy – opcjonalnie

Sposób przyrządzenia:
W rondlu podgrzać 1 łyżkę oleju, dodać pokrojony w grubą kostkę boczek, smażyć mieszając aż skwarki będą mocno rumiane, wtedy wyłożyć je na talerz. Do tłuszczu pozostałego w rondlu dodać kapustę, sól i pieprz, podlać kilkoma łyżkami wody, dusić na małym ogniu aż kapusta zmięknie. Jeśli ktoś lubi zakwasić kapustę sokiem z cytryny, posypać skwarkami boczku i podawać.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *