Składniki:
- 50 dag mąki
- ½ kostki masła
- ½ szkl. cukru pudru
- 5 dag drożdży
- 6 żółtek
- 1 szkl. mleka
- skórka z cytryny
- szczypta soli
- tłuszcz do formy
- jajko
- cukier
- powidła
Sposób wykonania:
- W ciepłym mleku rozpuścić pokruszone drożdże, mąkę oraz cukier puder, odstawić do wyrośnięcia.
Wówczas dodać do rozczynu żółtka, sól, cukier puder oraz mąkę.
Całość dokładnie wymieszać w trakcie dodając roztopiony tłuszcz.
Powstałe ciasto podzielić na 3 części.
Jedna wyłożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem.
Rozsmarować na nim warstwę powideł i ponownie rozłożyć ciasto, powidła i znowu ciasto.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać całość cukrem.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia po czym wstawić o piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 1,5 godziny.