Składniki:
- 20 dag masła
- 5 jajek
- 200 ml mleka
- 28 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 8 łyżek cukru
- 5 dag rodzynek
- 1 łyżka skórka z cytryny
- szczypta soli
- bułka tarta do formy
Sposób wykonania;
Drożdże rozpuścić w odrobinie wody po czym odstawić do wyrośnięcia.
W między czasie masło utrzeć na puch po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo jajka oraz cukier.
Całość dokładnie wymieszać po czym dodać drożdże, mleko, mąkę, rodzynki, skórkę z cytryny oraz szczyptę soli.
Całość dokładnie wyrobić.
Powstałe ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Wówczas przełożyć je do formy wysmarowanej tłuszczem i bułką tarta.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.