Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Nalewki

Przepisy zostały zamieszczone jedynie w celach informacyjno/poglądowych, nie malą one na celu promowania picia alkoholu ani innych form łamania prawa RP .Używanie leczniczych nalewek  nie zwalnia czytelnika z wizyty u lekarza. Niektóre leki wywołują interakcję w połączeniu z alkoholem.

Nalewka miodowa z owoców dzikiej róży

Składniki: 1 l wódki 10 dkg owoców dzikiej róży 60 dkg miodu ½ szklanka wody Sposób przyrządzenia: owoce dzikiej róży zalewamy wodą i gotujemy aż zmiękną. Ubytki wody cały czas uzupełniamy wrzątkiem. Miękkie owoce przecieramy przez durszlak, ponownie zalewamy wywarem i gotujemy jeszcze 10 minut. Wywar przecedzamy przez bardzo gęste sito, schładzamy, łączymy w dużym…

Nalewka piołunówka aromatyczna

Składniki: 1 litr wódki 1 g korzenia omanu 5 dkg piołunu 1 g mięty 1 g szałwi 1 g rumianku 1 g majeranku 1 g cynamonu mielonego 1 g mielonego imbiru 15 dkg cukru 2/3 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Piołun zalewamy na okres 2 dni 1 szklanką wódki, odfiltrowujemy. Nalewem piołunowym zalewamy pozostałe zioła, uzupełniamy…

Nalewka korzenna ostra

Składniki: 1 l spirytusu 2 dkg pieprzu czarnego ziarnistego ½ łyżeczki pieprzu ziołowego 4 szklanki wody 40 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Pieprz ziarnisty rozgnieść. W słoju zalać spirytusem rozgnieciony pieprz ziarnisty, dodać pieprz ziołowy. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na około 2 tygodnie, kilkakrotnie w tym okresie mieszając. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, gotować…

Nalewka z brzoskwiniowych pestek

Składniki: 1 litr wódki 30 dkg brzoskwiniowych pestek 40 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Pestki brzoskwiniowe rozbić, wyjąć z nich jądra. Jądra pestek umieścić w słoju i uzupełnić wódką do objętości 1 litra, szczelnie zamknąć, odstawić na 4 tygodnie. Po tym okresie nalew przefiltrować, dodać resztę wódki i cukier. Po 2 tygodniach nalewkę rozlać do butelek,…

Nalewka jarzębinowa na koniaku

Składniki: 2 szklanki przemrożonych owoców jarzębiny 1 litr koniaku 2 łyżki miodu 2 łyżki dębowego łyka (część kory przylegająca do pnia) Sposób przyrządzenia: Owoce jarzębiny oczyścić, umyć, obsączyć. Łyko rozdrobnić. W odpowiednio dużym słoju zalać jarzębinę i łyko koniakiem, dodać miód, wymieszać. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na 3 miesiące. Po tym okresie zawartość słoja…