Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowy makaron z patelni

Składniki:

 

  • 2 szkl. mąki
  • szczypta soli jodowanej
  • 1 jajka
  • ½  szkl. oliwy z oliwek
  • ½  szkl. wody
  • 4 szkl. oleju

 

 

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać razem z solą.
Następnie jajko roztrzepać dodając oliwę oraz wodę, wówczas przelać całość do mąki.
Całość dokładnie wyrobić aby powstało gładkie, elastyczne ciasto z którego uformować kulę, którą wstawić do lodówki na 1 dzień.
Następnego dnia ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką i pokroić na makron dowalonego kształtu.
Smażyć makaron na rozgrzanym oleju, aż nabierze złotobrązowego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *