Składniki:
- 10 goździków
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 4 ziarna kardamonu
- 4 suszone papryki chili
- 1 laska cynamonu, około 5 cm
- 4 łyżki nasion kolendry
- 2 łyżki nasion kminku
- 1 łyżeczka nasion kopru
Sposób przyrządzenia:
Wyprażyć na suchej patelni goździki, pieprz i kardamon, odsypać do pojemnika. Podobnie wyprażyć rozdrobniony wstępnie cynamon i pokruszone papryki, a gdy już i je wyprażymy, prażymy kminek, koper i kolendrę. Prażenie polega na podgrzewaniu składników na suchej patelni do momentu aż zaczną intensywnie pachnieć. Tak przygotowane składniki mielimy w młynku lub tłuczemy w moździerzu, przesiewamy przez sito i pozostałe na sicie grubsze kawałki mielimy powtórnie. Tak przygotowaną przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym szklanym naczyniu.