Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowa galaretka morelowa

Składniki:

 

  • 500 g moreli
  • 120 g cukru
  • ½ cytryny
  • 200 ml białego wina
  • 20 g żelatyny

 

 

Sposób wykonania:
Morele sparzyć po czym obrać je ze skórki.
Następnie wrzucić je do 400 ml wody.
Dodać jeszcze cukier oraz sok z cytryny.
Gotować do momentu, aż morele staną sie szkliste, wówczas wyjąć je z syropu.
Do syropu natomiast dodać żelatynę rozpuszczoną w 250 ml ciepłej wody.
Dodać jeszcze wino, całość wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
W między czasie morele ułożyć w  pucharkach  zalać je tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *