Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowa ćwikła Danuty

 

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikła
  • 2 korzenie chrzanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Buraki zalać wodą i trzymać na ogniu ok. 1,5 godziny.
    Gdy będą miękkie odcedzić je i odstawić do ostygnięcia.
    Wówczas buraki obrać po czym zetrzeć na tarce o małych otworach.
    Następnie oczyszczony chrzan również zetrzeć na tarce, przelać go wrzątkiem i dodać do buraków.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Na koniec doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny oraz cukrem.
    Przełożyć buraczki do słoików, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *