Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Do konkursu

Sernik

 Składniki masy serowej:
1 kg sera
3 szklanki słodkiego mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
4 żółtka
1 szklanka cukru nie pełna
5 łyżek oleju
1 puszka brzoskwiń
Skład ciasta:
2 jajka(mogą być same żółtka)
1 1/2 białka
1/2 margaryny
1/2 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
1/2 kieliszka spirytusu

Sposób przyrządzenia:
Wykonanie masy serowej: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, budyń, mleko, olej i dobrze wymieszać.
Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę z pergaminem. Na ciasto wyłożyć masę serową, a na ser pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wstawić do piekarnika i piec około 40 min. Z 4 białek ubić pianę z 1/2 szkl. cukru, po 40 min. pieczenia ciasta wylać na gorące ciasto ubitą pianę z białek i piec jeszcze przez 20 min.
Przepis nadesłała na "Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i  Manta" Wioletta Luter

Ciasto z makiem tzw. Cycki teściowej

Składniki:
75 dag biszkoptów ok. 4 paczki
1 szklanka maku
1 szklanka wiórków kokosowych
1 łyżka mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
6 białek
1 margaryna
olejek migdałowy
Krem do ciasta z makiem:
1 szklanka mleka
1 łyżka mąki pszennej i ziemniaczanej z tych składników ugotować budyń

Sposób przyrządzenia:
Mak gotować 15 min. odsączyć na sitku, następnie wymieszać z wiórkami, mąką, proszkiem i olejkiem. 6 białek ubić z cukrem i wymieszać to wszystko z makiem piec 20 min.
Krem do ciasta z makiem:
Margarynę ucieramy z 1/2 szklanki  cukru dodając po 1 łyżce budyniu. Dodać 6 łyżek wiórków kokosowych, trochę soku z cytryny, 1 łyżkę alkoholu. Na tarce zetrzeć 1/2 gorzkiej czekolady. To wszystko wymieszać i położyć na wystudzone ciasto
Likier:
Woda przegotowana zimna, sok z cytryny i alkohol.
Biszkopty namoczyć  w likierze i układać na kremie. Na koniec polać ciasto polewa czekoladową, a na wierzchu biszkoptów umieścić rodzynkę lub inną batalię.
Przepis nadesłany na konkurs ” Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” Wioletta Luter

Chleb ziołowy

Składniki:1 kg mąki pszennej5 dkg drożdży2 łyżeczki płynnego miodu4 łyżeczki soli3 szklanki ciepłej wody0,5 łyżeczki chili0,5 łyżeczki rozdrobnionego czosnku2 łyżeczki tymianku2 łyżeczki rozmarynu Sposób przyrządzenia:Drożdże pokruszyć do mąki, dodać miód, sól i wodę. Wyrobić na gładkie ciasto i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie dodać zioła i jeszcze raz wyrobić. Przełożyć do…

Tort wiśniowy bez pieczenia

Rada! Tort najlepiej zrobić dzień przed podaniem i trzymac w lodówce. Zapraszam do jego zrobienia! Składniki: 1 paczka sucharków z cukrem 2 łyżki masła 1 duża nutella Dodatki: 2 małe śmietany ukwaszone 2 kremówki (ok.1l) wiśnie w syropie 3 galaretki wiśniowe Sposób przyrządzenia: Suchary zmielić w maszynce do mięsa, wymieszać dokładnie z nutellą i masłem,…

Jarskie pierogi ze szpnakiem

 

 Pierogi są pyszne dla ludzi kochających tego typy dania.Kocha je cała moja rodzina,a nie jesteśmy wegetarianami.

Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
2 żółtka
szczypta soli
3 łyżki oleju
szklanka ciepłej wody
Farsz:
szpinak/jeden pęczek
dwa ząbki czosnku
1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę
20dkg sera koziego lub białego twarogu
sól i pieprz do smaku