Rada! Tort najlepiej zrobić dzień przed podaniem i trzymac w lodówce. Zapraszam do jego zrobienia!
Składniki:
1 paczka sucharków z cukrem
2 łyżki masła
1 duża nutella
Dodatki:
2 małe śmietany ukwaszone
2 kremówki (ok.1l)
wiśnie w syropie
3 galaretki wiśniowe
Sposób przyrządzenia:
Suchary zmielić w maszynce do mięsa, wymieszać dokładnie z nutellą i masłem, wyłożyć do tortownicy – dobrze ugnieść. Dać na to ( dobrze je rozmieszać) śmietany ukwaszone. Następnie ubić kremówki (ok.1l) cukrem waniliowym i na koniec wlać po trosze 4 łyżeczki żelatyny ( najpierw ją zamoczyć w trosze wody zimnej i jak to zgęsnieje to rozpuścić na małym ogniu i letnie wlewać do ubitej śmietany ciągle ubijając). Kremówkę wyłożyć do tortownicy na tę ukwaszoną śmietankę. Wyrównać i na górę galaretkę z wiśniami ( może być pomarańczowa galaretka ). 1 słoik wiśni, na zalewie z owoców ( soku ) ugotować 3 galaretki wiśniowe w normalnej ilości wody (1,5l) i do tego wsypać owoce. Jak zgęstnieje wylać na śmietanę.
Smacznego