Pierogi są pyszne dla ludzi kochających tego typy dania.Kocha je cała moja rodzina,a nie jesteśmy wegetarianami.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
2 żółtka
szczypta soli
3 łyżki oleju
szklanka ciepłej wody
Farsz:
szpinak/jeden pęczek
dwa ząbki czosnku
1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę
20dkg sera koziego lub białego twarogu
sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ma być miękkie i sprężyste, dlatego też ilość wody może ulec zmianie. Szpinak umyć i posiekać. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyć czosnek i cebulkę. Dodać szpinak i chwilę poddusić. Po wystygnięciu dodać ser ,sól i pieprz i wymieszać masę. Ciasto na pierogi wałkować dość cienko. Szklanką wykrawać krążki. Na środek nakładać farsz i zalepić. Gotować w wrzącej wodzie osolonej z łyżką oleju. Podawać na gorąco polane cebulką zrumienioną na maśle sklarowanym. Pierogi są również pyszne odsmażone na masełku sklarowanym.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Jola