Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jarskie pierogi ze szpnakiem

 

 Pierogi są pyszne dla ludzi kochających tego typy dania.Kocha je cała moja rodzina,a nie jesteśmy wegetarianami.

Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
2 żółtka
szczypta soli
3 łyżki oleju
szklanka ciepłej wody
Farsz:
szpinak/jeden pęczek
dwa ząbki czosnku
1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę
20dkg sera koziego lub białego twarogu
sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ma być miękkie i sprężyste, dlatego też ilość wody może ulec zmianie. Szpinak umyć i posiekać. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyć czosnek i cebulkę. Dodać szpinak i chwilę poddusić. Po wystygnięciu dodać ser ,sól i pieprz i wymieszać masę. Ciasto na pierogi wałkować dość cienko. Szklanką wykrawać krążki. Na środek nakładać farsz i zalepić. Gotować w wrzącej wodzie osolonej z łyżką oleju. Podawać na gorąco polane cebulką zrumienioną na maśle sklarowanym. Pierogi są również pyszne odsmażone na masełku sklarowanym.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Jola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *