Znakomity dip serowy. Idealny jako dodatek do nachosów lub chipsów. Aby go wykonać potrzebujesz: serka śmietankowego, sera ementaler, śmietany i papryczki chilli.
Składniki:
- 200 g serka śmietankowego
- 300 g sera Ementaler
- 400 ml śmietany 36%
- 1 papryczka chilii
- szczypta curry
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
Sposób wykonania:
-
Ser śmietankowy oraz kawałki sera ementaler wrzucić do rondelka.Zalać całość śmietaną i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu.Gdy ser zacznie się rozpuszczać i łączyć z resztą składników dodać jeszcze posiekaną papryczkę chilii, curry oraz gałkę muszkatołową.Całość dokładnie wymieszać.Trzymać na ogniu jeszcze chwilę, aż powstanie gęsty dip.Na koniec doprawić go do smaku solą.
Liczba porcji: 6