Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos z mięsa mielonego Aldony

Dziś przepis na sos z mięsa mielonego, który można wykorzystać do wielu potraw np. do spaghetti czy lasagne. Do jego wykonania potrzebujesz: mięsa mielonego, pomidorów, czosnku i cebuli. 
 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego 
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 przecier pomidorowy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić razem na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek i lekko zeszklić.
    Wówczas wrzucić mięso mielone i razem przesmażyć.
    Następnie dodać pomidory w puszce razem z przecierem.
    Wymieszać i dodać jeszcze słodką oraz ostrą paprykę, oregano i zioła prowansalskie.
    Ponownie wymieszać i dusić jeszcze an ogniu, aż powstanie gęsty sos.
    Na sam koniec doprawić go jeszcze do smaku solą oraz pieprzem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *