Nie ma nic lepszego na deser niż własnoręcznie przygotowany budyń. Aby go przyrządzić potrzebujesz: mleka, kakao, skórki z pomarańczy oraz odrobiny masła.
Składniki:
- 1 szkl mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1 żółtko
- kilka truskawek do dekoracji
Sposób wykonania:
-
½ szkl mleka wlać do rondelka.Dodać do niego masło oraz wsypać cukier i postawić na małym ogniu.Trzymać na małym ogniu, aż mleko się podgrzeje i rozpuści masło oraz cukier.W miedzy czasie do reszty mleka dodać kakao, mąkę ziemniaczaną, żółtko i skórkę z cytryny.Całość dokładnie wymieszać po czym przełożyć do gotującego się mleka z cukrem i masłem.Energicznie mieszać trzymając na małym ogniu, aż powstanie gęsty jednolity budyń.Następnie na dno pucharków wrzucić kilka kawałków umytych truskawek.Zalać je budyniem.Wierzch również udekorować truskawkami.Podawać zaraz po przygotowaniu.
Liczba porcji: 5