Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekane jabłka z bakaliami Izy

Nie wiesz co przygotować na deser? Wypróbuj przepis na pyszne zapiekane jabłka z bakaliami przepisu Izy. Lista zakupów: jabłka, orzechy laskowe i włoskie, śliwki, rodzynki i miód. 
 

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 80 g orzechów włoskich
  • 40 dag orzechów laskowych 
  • 25 g suszonej śliwki
  • 2 łyżki rodzynek 
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej 
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu 
  • ½ l mleka migdałowego 
 

Sposób wykonania:

  1. Jabłka dokładnie umyć.
    Odciąć  z nich tzw. czapeczki po czym delikatnie wydrążyć miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki.
    Następnie orzechy włoskie i laskowe posiekać.
    Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki.
    Dodać jeszcze rodzynki i skórkę pomarańczową.
    Polać całość miodem i dokładnie wymieszać.
    Tak powstałym farszem wypełnić jabłka.
    Na wierzchu ułożyć jeszcze po kawałku masła i przykryć odciętymi czapeczkami.
    Ułożyć jabłka w naczyniu do zapiekania.
    Podlać mlekiem migdałowym po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 30 minut. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *