Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Deser lodowy z winogronami

Składniki:

  • 3 gałki lodów śmietankowych
  • bita śmietana
  • ½ szkl. białego wina
  • łyżeczka żelatyny
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżka cukru
  • kilka winogron

Sposób wykonania:

  1. Wino, 1/3 szkl, wody oraz cukier doprowadzić do wrzenia n małym ogniu, wówczas zdjąć z ognia i oddać żelatynę rozpuszczoną w odrobinie  wody.
    Całość dokładnie wymieszać i wylać na szeroki talerz, odstawić do zastygnięcia.
    Wówczas zastygniętą galaretę pokroić w kostkę i przełożyć ją do pucharka.
    Na niej ułożyć gałki lodów i przykryć warstwą bitej śmietany.
    Na samej górze ułożyć winogrona i posypać je cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *