Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 szkl. tartej bułki
- 1 szkl. słodkiej śmietanki
- 6 jajek
- ½ szkl. cukru
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- ½ szkl. powideł
- kwaśna śmietana
- cukier puder
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
- Do rozpuszczonego masła dodać śmietankę oraz tartą bułkę, dokładnie wymieszać.
Następnie żółtka razem z cukrem utrzeć ze sobą po czym dodać skórkę pomarańczową oraz powidła oraz śmietankę wymieszaną z z masłem i tarta bułką.
Całość dokładnie wymieszać i na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Same przelać do formy wysmarowanej masłem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 45 minut.
Przed podaniem polać śmietana i posypać cukrem pudrem.