Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Deser cioci Krysi

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl. tartej bułki
  • 1 szkl. słodkiej śmietanki
  • 6 jajek
  • ½ szkl. cukru
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • ½ szkl. powideł
  • kwaśna śmietana
  • cukier puder
  • tłuszcz do formy

Sposób wykonania:

  1. Do rozpuszczonego masła dodać śmietankę oraz tartą bułkę, dokładnie wymieszać.
    Następnie żółtka razem z cukrem utrzeć ze sobą po czym dodać skórkę pomarańczową oraz powidła oraz śmietankę wymieszaną z z masłem i tarta bułką.
    Całość dokładnie wymieszać i na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Same przelać do formy wysmarowanej masłem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 45 minut.
    Przed podaniem polać śmietana i posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *