Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Delikatny sos musztardowy

Mamy dla Was przepis na pyszny delikatny sos musztardowy. Idealnie sprawdzi się do pieczonych mięs. Do wykonania tego sosu potrzebujesz: bulionu drobiowego, musztardy rosyjskiej, miodowej i francuskiej.   
 

Składniki:

  • ½  l bulionu drobiowego
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Bulion przelać do rondelka.
    Wówczas dodać do niego musztardę rosyjską, miodową i francuską.
    Całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Następnie mąkę rozprowadzić w ½ szklanki wody.
    Dodać do sosu energicznie mieszając, aby nie powstały grudki z mąki. 
    Całość doprowadzić do wrzenia.
    Wówczas zdjąć rondelek z ognia i ponownie zmiksować.
    Na sam koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Sos idealnie sprawdzi się do pieczonych mięs. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *