Domowe przetwory – bez chemii i konserwantów. Dziś podajemy w jak prosty sposób można wykonać jabłkowa marmoladę. Potrzebujesz tylko: jabłek, cynamonu, cukru i soku z cytryny.
Składniki:
- 2 kg jabłek
- 1 kg cukru
- kora cynamonu
- sok z jednej cytryny
Sposób wykonania:
-
Jabłka dokładnie umyć.Następnie pokroić je na mniejsze kawałki usuwając od razu gniazda nasienne.Pokrojone jabłka skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.Przełożyć je do rondelka i polać odrobiną wody.Zagotować i trzyma c na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną i zacznie powstawać gęsta masa.Wówczas zasypać jabłka cukrem i startym cynamonem.Dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez 30 minut.Po tym czasie przełożyć marmoladę do wypażonych słoików.Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut.Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Liczba porcji: 9