Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowy deser lodowy

Składniki:

  • 2 szkl. kremówki
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 12 łyżek naturalnego kakao
  • 2 łyżki likieru
  • 4 łyżki orzechów laskowych
  • maliny

    Sposób wykonania:
    Do 1 szkl. śmietany dodać żółtka, cukier oraz kakao.
    Całość dokładnie wymieszać i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając ( nie doprowadzać do wrzenia!).
    Następie zdjąć z ognia i połączyć z likierem.
    Przelać do dużej salaterki i odstawić do ostygnięcia.
    W między czasie resztę śmietany ubić na sztywną piane i połączyć delikatnie z czekoladową masą.
    Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem pergaminowym.
    Przykryć folią i wstawić do zamrażalnika na całą noc.
    Na drugi dzień wyjąć z zamrażalki iw stawić na 20 minut do lodówki, aby deser lekko zmiękł.
    Udekorować orzechami oraz malinami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *