Składniki:
- 175 g orzechów laskowych
- 175 g orzechów włoskich
- 175 g migdałów
- 175 g suszonych fig
- 175 g suszonych moreli
- 175 g suszonych śliwek
- 125 g mąki
- szczypta białego pieprzu
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki zmielonych goździków
- ½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- ½ łyżeczki cynamonu
- 150 g cukru pudru
- 10 łyżek miodu
Sposób wykonania:
Do mąki dodać orzechy, posiekane owoce, cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz, kolendrę oraz goździki.
Całość dokładnie wymieszać.
Następnie miód wymieszać z cukrem i podgrzewać na małym ogniu około1 minuty i przełożyć do mąki.
Ponownie wymieszać i powstałą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem pergaminowym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto z formy i spożywać dopiero na drugi dzień.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.