Te muffinki to pierwsze jakie w życiu upiekłam są przepyszne mięciutkie w środku i pachnące. Możecie dodać jaką chcecie czekoladę każda będzie pasować, a ten przepis jest autorstwa Nigelli Lawson.
Składniki:
• mleko 250 ml
• olej roślinny 90 ml
• esencja wnailiowa 1 łyżka
• jajko 1 sztuka
• mąka 25 dkg
• cukier 17,5 dkg
• proszek do pieczenia 2 łyżeczki
• soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
• kakao 2 łyżki
• czekolada kawowo-biała 15 dkg
Sposób przyrządzenia:
Suche składniki wymieszać w misce ,mokre składniki razem dokładnie połączyć. Mokre wlać do suchych. Parę razy niedbale wymieszać – chodzi o to aby się płyn połączył z masa suchą.
Powstałą masę nakładamy do papierowych papilotek do 2/3 ich wysokości i pieczemy 20 minut w temp. 200 st.C wkładamy je do nagrzanego piekarnika.
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Ewelosa