Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowe gofry Izy

Dla miłośników deserów. Zbiór znakomitych przepisów. Czekoladowe gofry Izy. Do ich wykonania potrzebujesz: mleka ryżowego, czekolady, cynamonu, kardamonu i mąki orkiszowej. 
 

Składniki:

  • 1 1/2 mąki orkiszowej 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka ryżowego 
  • 125 gram gorzkiej czekolady (81%)
  • 5 łyżek margaryny 

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wrzucić margarynę oraz połamana na mniejsze kawałki czekoladę.
    Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki  się rozpuszczą i polaczą w jedną masę.
    Wówczas zdjąć rondelek z ognia.
    O drugiego naczynia wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Dodać gałkę muszkatołową, cynamon, kardamon, chilii oraz sól.
    Całość przemieszać.
    Następnie jajka roztrzepać z mlekiem ryżowym i przelać do suchych skalników.
    Dokładnie wymieszać po czym nie przerywając mieszania dodawać płynna czekoladę.
    Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą.
    Z powstałego ciasta smażyć gofry w nagrzanej gofrownicy.
     
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *