Składniki:
- 150 g wafelków z nadzieniem cytrynowym
- 3 łyżki stopionego masła
- masło
- ½ kostki masła
- 3 jajka
- 3 cytryny
- ½ szkl. cukru pudru
Sposób wykonania:
- Wafelki pokruszyć po czym wymieszać ze stopionym masłem i wyłożyć na dnie brytfanny.
Następnie masło zmiksować z dodatkiem żółtek i cukru.
Następnie dodać odrobinę skórki startej z cytryny, sok wyciśnięty z dwóch cytryn oraz drobno pokrojony miąższ z trzeciej cytryny.
Całość dokładnie wymieszać i rozłożyć na wafelkowym dnie.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Po tym czasie na wierzch ciasta wylać jeszcze pianę ubitą z białek i cukru.
Wstawić ponownie do piekarnika jeszcze na około 8 minut.