Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cytrynowa babka

Składniki:

 

  • 150 g wafelków z nadzieniem cytrynowym
  • 3 łyżki stopionego masła
  • masło
  • ½ kostki masła
  • 3 jajka
  • 3 cytryny
  • ½ szkl. cukru pudru

 

 

Sposób wykonania:

  1. Wafelki pokruszyć po czym wymieszać ze stopionym masłem i wyłożyć na dnie brytfanny.
    Następnie masło zmiksować z dodatkiem żółtek i cukru.
    Następnie dodać odrobinę skórki startej z cytryny, sok wyciśnięty z dwóch cytryn oraz drobno pokrojony miąższ z trzeciej cytryny.
    Całość dokładnie wymieszać i rozłożyć na wafelkowym dnie.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.
    Po tym czasie na wierzch ciasta wylać jeszcze pianę ubitą z białek i cukru.
    Wstawić ponownie do piekarnika jeszcze na około 8 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *