Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cytrusowa babka

Składniki:

  • kostka masła
  • 6 jajek
  • 6 dag drożdży
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szkl. mąki
  • 2 szkl. cukru pudru
  • kilka kropli esencji pomarańczowej
  • łyżeczka skórki pomarańczowej
  • sok wyciśniemy z całej pomarańczy
  • cukier puder

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku, pokruszone drożdże, esencję pomarańczową , mąkę, proszek do pieczenia oraz sok i skórkę pomarańczową.
    Całość dokładnie wyrobić i przełożyć do formy wyłożonej folią aluminiową.
    Odstawić na15 minut po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 1 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *