Trochę pracochłonne ale smak wszystko wynagradza.
Składniki:
Ciasto
• mąka 1 kg
• soda oczyszczona 2 łyżeczki
• mleko ciepłe 2 szklanki
• masło roztopione 1 kostka
• sól szczypta
Farsz:
• mięso mielone mieszane 1 kg
• cebula 7 sztuk dużych
• sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Robimy wałek z ciasta i kroimy na małe części. Postępujemy tak aż do końca ciasta. Mięso mieszamy z posiekaną cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Małe kawałki ciasta formujemy w kule, a następnie rozwałkujemy. Nakładamy farsz i sklejamy jak pierogi, potem brzegi zawijamy do środka. Blachę smarujemy masłem i układamy cybulniki. Pieczemy w piekarniku ok.40 minut w temp.180’C na brązowy kolor.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa