Składniki:
- 8 cukinii
- 8 dag startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 4 łyżki śmietany
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Obraną cukinie pokroić w plastry i na ½ rozgrzanej oliwie dusić połowę cukinii około 10 minut.
Po tym czasie wyjąć i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Druga cześć tak samo poddusić.
Następnie śmietanę połączyć z rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Połowę cukinii przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, zalać ją śmietaną i rozłożyć resztę cukinii.
Wierzch posypać startym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na około 25 minut.