Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cukinie zapiekane z parmezanem

Składniki:

  • 8 cukinii
  • 8 dag startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 4 łyżki śmietany
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obraną cukinie pokroić w plastry i na ½ rozgrzanej oliwie dusić połowę cukinii około 10 minut.
    Po tym czasie wyjąć i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Druga cześć tak samo poddusić.
    Następnie śmietanę połączyć z rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Połowę cukinii przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, zalać ją śmietaną i rozłożyć resztę cukinii.
    Wierzch posypać startym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na około 25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *