Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciecierzyca z kminkiem

Składniki:

  • 1 szkl suszonej ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki Tahiti
  • ½ łyżeczki soli ziarnistej
  • 3 łyżeczki prażonego sproszkowanego o kminku
  • sok z 1 cytryny
  • ¼ szkl oliwy z oliwek
  • pieprz
  • papryka
  • chleb pita

Sposób wykonania:
Ciecierzycę zalac wodą i odstawić na całą noc.
Następnego dnia ugotować ją w lekko osolonej wodzie.
Następnie czosnek przecisnąć przez praskę po czym dodać go do ugotowanej ciecierzycy i całość zmiksować.
Nie przerywając miksowania dodać Tahiti, kminek, połowę soku z cytryny oraz sól.
Gdy masa zacznie robić się jednolita, wówczas stopniowo  trakcie mieszania wlewać oliwę oraz ¼ szkl wody.
Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz reszta soku z cytryny.
Udekorować kawałkami papryki i podawać z chlebkiem pita.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *