Składniki:
- 1 szkl suszonej ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki Tahiti
- ½ łyżeczki soli ziarnistej
- 3 łyżeczki prażonego sproszkowanego o kminku
- sok z 1 cytryny
- ¼ szkl oliwy z oliwek
- pieprz
- papryka
- chleb pita
Sposób wykonania:
Ciecierzycę zalac wodą i odstawić na całą noc.
Następnego dnia ugotować ją w lekko osolonej wodzie.
Następnie czosnek przecisnąć przez praskę po czym dodać go do ugotowanej ciecierzycy i całość zmiksować.
Nie przerywając miksowania dodać Tahiti, kminek, połowę soku z cytryny oraz sól.
Gdy masa zacznie robić się jednolita, wówczas stopniowo trakcie mieszania wlewać oliwę oraz ¼ szkl wody.
Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz reszta soku z cytryny.
Udekorować kawałkami papryki i podawać z chlebkiem pita.