Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z serową masą

Ciasto:

  • jajka 2 sztuki
  • masło 1/2 kostki
  • cukier 3/4 szklanki
  • dżem 1 łyżka
  • mleko 200 ml
  • kakao 2-3 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżki
  • mąka pszenna 2,5 szklanki
  • zapach rumowy 1 łyżeczka

    Masa:

  • ser biały 1/2 kg
  • jajka 2 sztuki
  • cukier 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 3 łyżeczki
  • mleko 1/3 szklanki
  • masło 1/2 kostki
  • herbatniki 1 opakowanie duże

    Ciasto:
    Jajka w całości wbijamy do miseczki, ucieramy je z cukrem, dżemem i
    kakao, dodajemy make pszenną, proszek do pieczenia i zapach, powoli
    ucieramy i dodajemy mleko ciągle mieszając masę. Pieczemy około 1 godz.
    w temp. 180 stopni.

    Masa:
    Cukier rozpuszczamy z masłem na ogniu, dodajemy do niego zmielony w
    maszynce ser biały, zestawiamy z ognia. Dodajemy mąkę ziemniaczaną
    wymieszaną wcześniej z mlekiem, następnie roztrzepane za pomocą widelca
    jajka, wstawiamy na ogień i zagotowujemy. Ostawiamy do ostygnięcia.

    W blaszce rozkładamy herbatniki, wykładamy na nie masę, rozsmarowujemy,
    na wierzch kładziemy ciasto. Ostawiamy do lodówki do schłodzenia.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *