Składniki:
- 25 dag cukru pudru
- 25 dag mąki
- 3 jajka
- 15 dag margaryny
- 3 dag kakao
- ¼ proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- ¾ szkl. mleka
Masa:
- 3,5 łyżki cukru pudru
- kostka margaryny
- ½ cukru waniliowego
- 1 szkl. zsiadłego mleka
Sposób wykonania:
Do żółtek dodać margarynę i wsypać cukier puder z cukrem waniliowym.
Całość dokładnie utrzeć, wówczas dodać kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz mąkę z mlekiem.
Dokładnie wymieszać i na koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Przelać ciasto do brytfanny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 50 minut.
W między czasie składniki podane na masę dokładnie zmiksować ze sobą i przełożyć nią placek po upieczeniu.Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Magdę