Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z marmoladą morelową i lukrem

Składniki;

 

  • 3 szkl. mąki krupczatki

 

  • kostka masła
  • 1 szkl. cukru puder
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 4 dag drożdży
  • marmolada morelowa
  • 1 szkl. orzechów laskowych
  • tłuszcz do formy
  • 3 żółtka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • ½ szkl. smażonej skórki pomarańczowej

 

 

Sposób wykonania:

  1. Masło posiekać razem z mąką po czym dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, drożdże, sól.
    Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto po czym go rozwałkować i przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.
    Na cieście rozamorować warstwę marmolady morelowej w która wcisnąć połówki orzechów.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
    W między czasie żółtka razem z cukier i skórka pomarańczowa utrzeć.
    Po upieczeniu polać lukrem ciasto.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *