Składniki;
- 3 szkl. mąki krupczatki
- kostka masła
- 1 szkl. cukru puder
- łyżeczka cukru waniliowego
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 4 dag drożdży
- marmolada morelowa
- 1 szkl. orzechów laskowych
- tłuszcz do formy
- 3 żółtka
- 1 szkl. cukru pudru
- ½ szkl. smażonej skórki pomarańczowej
Sposób wykonania:
- Masło posiekać razem z mąką po czym dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, drożdże, sól.
Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto po czym go rozwałkować i przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.
Na cieście rozamorować warstwę marmolady morelowej w która wcisnąć połówki orzechów.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
W między czasie żółtka razem z cukier i skórka pomarańczowa utrzeć.
Po upieczeniu polać lukrem ciasto.