Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Drożdżowe ze śliwkami i bakaliami

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej łyżka mąki
  • kostka masła
  • 1 szkl. cukru puder
  • 3 żółtka
  • 3 dag drożdży
  • szczypta soli
  • konfitura ze śliwek
  • ½ szkl migdałowych płatków
  • ½ szkl. smażonej skórki pomarańczowej
  • ½ szkl. rodzynek
  • tłuszcz do formy

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku, mąkę, drożdże oraz sól.
    Całość dokładnie wyrobić  po czym rozwałkować i przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.
    Rozsmarować na nim grubą warstwę konfitury śliwkowej , którą posypać rodzynkami, skórką pomarańczową oraz rodzynkami.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 55 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *