Składniki:
- Ciasto:
- 1 1/2 szklanki maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru brązowego (może być biały)
- 2/3 szklanki oleju
- 3 jaja
- 1 szklanka marchewki startej
- 1/2 szklanki soku ananasowego
- 1 lyzeczka wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki orzechów posiekanych
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 12 dag serka śmietankowego (np.: Philadephia)
- cukier waniliowy
- kilka kropel soku z cytryny
Polewa:
Sposób przyrządzenia:
Jaja, cukier, i wanilia ubić Dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, soda, cynamon, sól Wlać olej i sok, zmiksować Dodać startą marchew i 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Ciasto wlać do prostokątnej blaszki, piec 45 minut w 180 C Składniki polewy zmiksować, posmarować nią ostudzone ciasto Chłodzić przez co najmniej 75 minut.
Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” Agap