Ciasto:
- 300 g margaryny
- 500 g mąki tortowej
- 110 g cukru
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2-3 puszki z truskawkami w syropie lub truskawki z kompotu domowej roboty
Pianka:
- 110 g cukru
- 6 białek
- 2 kisiele truskawkowe
Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto pod koniec będzie bardzo gęste więc, żeby nie zajechać miksera lepiej dokończyć jego robienie ręcznie. Gotowe ciasto podzielić na dwie części w stosunku 3/4 do 1/4 .Większą częścią wyłożyć brytfankę. Ja rozkruszałam ciasto na mniejsze kawałki i potem delikatnie docisnęłam do formy. Na ciasto wykładamy osączone z syropu truskawki, a na nie dajemy ubitą pianę. Na pianę kruszymy pozostałe ciasto. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni przez około 50 minut.
Pianka:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodać kisiel w proszku. Gdy składniki dobrze się połączą wyłożyć pianę na owoce.
Zamiast truskawek można użyć innych owoców np. brzoskwiń, wiśni, malin. Trzeba jednak odpowiednio dobrać kisiel.
Ciasto powinno dobrze ostygnąć, bo źle się będzie je kroiło.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Monika Jakubowska