Składniki:
- 1 l słoik gruszek w cukrowej zalewie
- sok z cytryny
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 szkl. białego deserowego wina
- bita śmietana
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
- Gruszki odsączyć z zalewy po czym do zalewy dodać sok z cytryny, przecedzić przez sito i dodać wino oraz tyle wody aby powstało 3 szklanki płynu.
Doprowadzić do wrzenia po czym zestawić z ognia i dodać żelatynę rozpuszczoną w ½ szkl. wody.
Całość dokładnie wymieszać aby żelatyna się rozpuściła.
Wówczas połowę galaretki wylać do formy i wstawić do lodówki aby zastygła.
Wówczas ułożyć na nim gruszki pokrojone w kostkę i zalać je resztą galaretki.
Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i posypać cukrem pudrem.