Ciasto:
- jajka 6 sztuk
- mąka pszenna 1 szklanka
- mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
- cukier biały 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Masa:
- śmietana kremówka 1/2 litra
- żelatyna 3 łyżeczki
- woda 1/2 szklanki
- cukier 4 łyżeczki
- dżem 10 łyżek
Wierzch:
- galaretka 1-2 opakowania
- woda
- truskawki
Sposób przyrządzenia:
Żółtka należy oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, z białek
należy ubić pianę, następnie dodać ją do żółtek, delikatnie mieszając
dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto upiec na średniej blaszce
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia powinien wynosić
około 40 minut.
Żelatynę należy rozpuścić w 1/2 szklanki wody na godzinę przed
rozpoczęciem ubijania masy. Śmietanę należy przelać do miksera i ubijać,
gdy zacznie sztywnieć należy dodać cukier, następnie chłodną żelatynę i
ubijać do momentu uzyskania sztywnej masy.
Biszkopt należy przekroić na dwie części. Na spodniej części należy
rozsmarować masę. Wierzchnią część należy pokroić w paski i smarować je
po bokach dżemem. Układać na masie jeden pasek obok drugiego sklejając
je ze sobą. Na wierzchu rozłożyć pokrojone truskawki i zalać je lekko stężałą galaretkę
(rozpuszczoną w 1/2 wody podanej w przepisie). Odstawić do stężenia.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos