Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto biszkoptowe z galaretką

Ciasto:

 

  • jajka 6 sztuk
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
  • cukier biały 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

     

    Masa:

  • śmietana kremówka 1/2 litra
  • żelatyna 3 łyżeczki
  • woda 1/2 szklanki
  • cukier 4 łyżeczki
  • dżem 10 łyżek

     

    Wierzch:

  • galaretka 1-2 opakowania
  • woda
  • truskawki
     

Sposób przyrządzenia:
Żółtka należy oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, z białek
należy ubić pianę, następnie dodać ją do żółtek, delikatnie mieszając
dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto upiec na średniej blaszce
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia powinien wynosić
około 40 minut.

Żelatynę należy rozpuścić w 1/2 szklanki wody na godzinę przed
rozpoczęciem ubijania masy. Śmietanę należy przelać do miksera i ubijać,
gdy zacznie sztywnieć należy dodać cukier, następnie chłodną żelatynę i
ubijać do momentu uzyskania sztywnej masy.

Biszkopt należy przekroić na dwie części. Na spodniej części należy
rozsmarować masę. Wierzchnią część należy pokroić w paski i smarować je
po bokach dżemem. Układać na masie jeden pasek obok drugiego sklejając
je ze sobą. Na wierzchu rozłożyć pokrojone truskawki i zalać je  lekko stężałą galaretkę
(rozpuszczoną w 1/2 wody podanej w przepisie). Odstawić do stężenia.

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *