Składniki:
- 2 ½ szkl mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 szkl miękkiego masła
- ¼ szkl cukru
- ¾ szkl jasnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 2 szkl wiórków czekoladowych
Sposób wykonania:
Mąkę połączyć razem z soda i solą.
Natomiast masło wymieszać razem z cukrem, brązowym cukrem i wanilią.
Następnie cały czas mieszając dodawać po jednym jajku.
Na koniec wsypywać stopniowo mąkę, również nie przerywając mieszania.
Gdy składniki się polaczą dodać jeszcze wiórki czekoladowe.
Z ciasta nabierać małe ilości i układać na blasze wysmarowana tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 10 minut.