Składniki:
- ½ kg cukinii
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka startego żółtego sera
- 1 łyżka bułki tartej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Cukinię przekroić wzdłuż na pół a potem połówki te pokroić na plasterki.
Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i posypanym pi osiekanym czosnkiem.
Całość posypać posiekaną cebulę, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.
Przykryć wierzch folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Po tym czasie folie zdjąć a na wierzchu ułożyć ser i zalać całość śmietaną wymieszaną z bułką tartą.
Wstawić ponownie do piekarnika na kilka minut.