Składniki:
- 2 ½ szkl mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 szkl miękkiego masła
- ¼ szkl cukru
- ¾ szkl jasnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 2 szkl wiórków czekoladowych
Składniki: 4 łyżki kakao 750 ml mleka 40 ml rumu 1 łyżka rodzynek 1 łyżka wiórków czekoladowych Sposób wykonania: Kakao wymieszać razem z mlekiem oraz rumem. Dodać rodzynki i posypać wiórkami czekoladowymi.
Składniki: 0,5 l śmietanki kremowej zagęstnik łyżeczka cukru waniliowego wiórki czekoladowe Sposób wykonania: Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Pod koniec gdy piana zacznie sztywnieć dodać jeszcze zagęstnik. Na sam koniec dodać wiórki czekoladowe. Ilość według upodobań czy krem ma być bardziej czekoladowy czy też nie.