Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chrupiące skrzydełka z kurczaka Jowity

Pychotka.pl portal dla osób poszukujących sprawdzonych przepisów na potrawy z kurczaka. Dziś przepis na chrupiące skrzydełka. Przepis zawiera: skrzydełka  kurczaka, rozmaryn, oliwę z oliwek, czosnek i sok z cytryny. 
 

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka 
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

  1. Skrzydełka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie z cytryny wycisnąć sok i przelać go do miseczki.
    Dodać do niego oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać.
    Wówczas wrzucić rozmaryn, obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz.
    Ponownie dokładnie wymieszać.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć skrzydełka.
    Marynować je co najmniej przez 2 godziny.
    Po tym czasie przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
    Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *