Pychotka.pl portal dla osób poszukujących sprawdzonych przepisów na potrawy z kurczaka. Dziś przepis na chrupiące skrzydełka. Przepis zawiera: skrzydełka kurczaka, rozmaryn, oliwę z oliwek, czosnek i sok z cytryny.
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 2 cytryny
- 1 łyżka soli gruboziarnistej
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 5 ząbków czosnku
- 5 gałązek rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
-
Skrzydełka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie z cytryny wycisnąć sok i przelać go do miseczki.Dodać do niego oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać.Wówczas wrzucić rozmaryn, obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz.Ponownie dokładnie wymieszać.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć skrzydełka.Marynować je co najmniej przez 2 godziny.Po tym czasie przełożyć je do naczynia żaroodpornego.Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.
Liczba porcji: 5