Potrawy z wieprzowiny! Znakomite przepisy tylko na pychotka.pl! Żeberka przepisu Weroniki. Lista zakupów: żeberka wieprzowe, czosnek, ketchup, sos sojowy, imbir i goździki.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka keczupu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka utartego imbiru
- szczypta goździków
- 1 kieliszek żubrówki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.Następnie do miseczki wlać olej, sos sojowy, żubrówkę oraz ketchup.Całość dokładnie wymieszać.Wówczas wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cukier puder.Dodać jeszcze imbir i goździki.Dokładnie wymieszać i an koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.Wstawić je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Następnego dnia przełożyć je do rękawa do pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1,5 godziny.Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw, aby żeberka ładnie się zarumieniły.
Liczba porcji: 4