Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka przepisu Weroniki

Potrawy z wieprzowiny! Znakomite przepisy tylko na pychotka.pl! Żeberka przepisu Weroniki. Lista zakupów: żeberka wieprzowe, czosnek, ketchup, sos sojowy, imbir i goździki. 
 
Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka keczupu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka utartego imbiru
  • szczypta goździków
  • 1 kieliszek żubrówki
  • sól 
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.
    Następnie do miseczki wlać olej, sos sojowy, żubrówkę oraz ketchup.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cukier puder.
    Dodać jeszcze imbir i goździki.
    Dokładnie wymieszać i an koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.
    Wstawić je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    Następnego dnia przełożyć je do rękawa do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1,5 godziny.
    Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw, aby żeberka ładnie się zarumieniły. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *