Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chrupiące grillowane udka z marynaty

Jest to odpowiednie miejsce dla miłośników grilla. Wypróbuj nasze przepisy. Chrupiące grillowane udka z marynaty. Przepis zawiera: udka z kurczaka, miód, białe wino, czosnek i oliwę z oliwek. 
 

Składniki:

  • 10 udek z kurczaka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 3/4 szklanka oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • tymianek
  • ostra papryka zmielona
  • przyprawa do grilla

Sposób wykonania:

  1. Udka z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przelać miód.
    Dodać do niego białe wino i oliwę.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Wrzucić tymianek, majeranek, mieloną paprykę i szczyptę przyprawy do grilla.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Wstawić go do lodówki na około 4 godziny.
    Im dłużej mięso się marynuje tym lepiej.
    Po tym czasie wyjąc mięso z lodówki i kłaść na rozgrzanym ruszcie.
    Grillować z obu stron na złoty kolor.
     

Liczba porcji: 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *