Jest to odpowiednie miejsce dla miłośników grilla. Wypróbuj nasze przepisy. Chrupiące grillowane udka z marynaty. Przepis zawiera: udka z kurczaka, miód, białe wino, czosnek i oliwę z oliwek.
Składniki:
- 10 udek z kurczaka
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 szklanki białego wina
- 3/4 szklanka oliwy
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- tymianek
- ostra papryka zmielona
- przyprawa do grilla
Sposób wykonania:
-
Udka z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miseczki przelać miód.Dodać do niego białe wino i oliwę.Całość dokładnie wymieszać.Dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Wrzucić tymianek, majeranek, mieloną paprykę i szczyptę przyprawy do grilla.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Wstawić go do lodówki na około 4 godziny.Im dłużej mięso się marynuje tym lepiej.Po tym czasie wyjąc mięso z lodówki i kłaść na rozgrzanym ruszcie.Grillować z obu stron na złoty kolor.
Liczba porcji: 10