Znakomite przepisy na zupy. Musisz je wypróbować. Dziś przepis na pyszną zupę kurkową. Aby ją przygotować potrzebujesz: świeżych kurek marchewki, pietruszki i selera oraz bulionu i przypraw.
Składniki:
- 300 g kurek
- 1 duża marchewka
- 1 mała pietruszka
- malutki kawałeczek selera
- 1 duża cebula
- natka pietruszki
- 2 litry bulionu
- 1 kostka grzybowa
- śmietana 30 %
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Kurki dokładnie oczyścić.Większe pokroić na mniejsze kawałki, małe kurki pozostawić w całości.Następnie obraną cebulkę posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem.Zeszklić ją po czym wrzucić grzyby.Razem trzymać na średnim ogniu, aż kurki zmiękną.W między czasie obrana marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Dodać do podsmażonych grzybów.Wówczas zalać całość bulionem.Wrzucić jeszcze kostkę grzybową i gotować całość do miękkości wszystkich warzyw.Gotową zupę zaprawić śmietaną.Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4