Na upalne dni nie ma nic lepszego niż owocowy chłodnik. Dziś przepis na chłodnik wiśniowy. Do jego wykonania potrzebujesz: wiśni, cukru i śmietanki kremówki.
Składniki:
- 500 g wiśni
- 2 łyżki cukru
- 100 ml śmietany kremówka 30 %
Sposób wykonania:
-
Wiśnie dokładnie umyć.Przekroić na połówki i usunąć pestki.Kilka całych wiśni odłożyć do dekoracji.Tak przygotowane wiśnie zalać 2 litrami wody.Dodać jeszcze cukier i gotować na małym ogniu około 30 minut.Po tym czasie dodać śmietanę.Odczekać, aż się zagotuję po czym zdjąć z ognia.Gdy całość ostygnie włożyć do lodówki i dokładnie schłodzić.Przed podaniem włożyć wcześniej odłożone wiśnie.Chłodnik można również podawać z ugotowanym makaronem.
Liczba porcji: 4