Składniki:
- ½ kg liści szczawiu
- 4 ogórki
- szczypior
- łyżeczka masła
- łyżeczka startego chrzanu
- łyżka cukru
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 l kwasu chlebowego
- sól
Sposób wykonania:
Szczaw dokładnie umyć pod bieżąca wodą po czym go wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Po tym czasie całość zmiksować.
Następnie dodać obrane ogórki pokrojone w kostkę oraz posiekany szczypior.
Natomiast jajka ugotowane na twardo przekroić na połówki, wyjąć z nich żółtka które rozetrzeć z chrzanem a białka drobno posiekać, przełożyć do pozostałych składników.
Na sam koniec zalać całość kwasem chlebowym.
Doprawić do smaku solą oraz cukrem i schłodzić w lodówce. Podawać z grzankami.