Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłodnik Białoruski

 

Składniki:

 

  • ½ kg liści szczawiu
  • 4 ogórki
  • szczypior
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka startego chrzanu
  • łyżka cukru
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 l kwasu chlebowego
  • sól

Sposób wykonania:
Szczaw dokładnie umyć pod bieżąca wodą po czym go wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Po tym czasie całość zmiksować.
Następnie dodać obrane ogórki pokrojone w kostkę oraz posiekany szczypior.
Natomiast jajka ugotowane na twardo przekroić na połówki, wyjąć z nich żółtka które rozetrzeć z chrzanem a białka drobno posiekać, przełożyć do pozostałych składników.
Na sam koniec zalać całość kwasem chlebowym.
Doprawić do smaku solą oraz cukrem i schłodzić w lodówce. Podawać z grzankami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *