Składniki:
- 2 kg mąki pszennej
- duże opakowanie otrąb pszennych, kostka drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki nasion siemienia lnianego lub słonecznika łuskanego
- 1-2 łyżki kminku całego lub mielonego
Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody 1 łyżka roztopionego masła sól do smaku Sposób wykonania: Jest to spolszczona wersja powszechnego w Indiach chleba lub jak ktoś woli placków zastępujących chleb wypiekana w glinianym piecu zwanym tandorr. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać wodę, wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się sprężyste i…
Składniki: 1,5 szklanki mąki jęczmiennej 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka rozdrobnionych suszonych śliwek 1 szklanka posiekanych ulubionych orzechów 1 szklanka syropu klonowego ¼ szklanki rozpuszczonego masła 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki ciepłej przegotowanej wody Sposób przyrządzenia: Mąkę jęczmienna i pszenną przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać…
Składniki: 3,75 szklanki mąki pszennej 1,25 szklanki ciepłego mleka 1 paczuszka świeżych drożdży ½ szklanki drobno posiekanej cebulki 6 łyżeczek masła 3 jajka 2 żółtka jaj 1 łyżka miodu nasiona sezamu sól do smaku Sposób przyrządzenia: W misce wymieszać 1,5 szklanki mąki, 4/5 szklanki mleka, rozkruszone drożdże. Całość dobrze wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce…
Składniki: 2,5 szklanki mąki ½ łyżeczki sosy oczyszczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki masła 1/3 – ¾ szklanki syropu klonowego 1 szklanka mleka esencja waniliowa – alternatywnie ½ szklanki obranych orzechów włoskich sól do smaku Sposób przyrządzenia: Mąkę, sól, proszek do pieczenia przesiać, odstawić. W misce wymieszać pozostałe składniki, bez orzechów. Dodać do…