Składniki:
- 1 kg karkówki końskiej,
- 3 cebule,
- 6 ząbków czosnku,
- 4 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 szklanki bulionu,
- 40 dag czarnej fasoli,
- sól, pieprz, chili, kminek, oregano, oliwa
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć i zmielić stosując największe oczka w maszynce. Pokrojoną drobno cebulę zarumienić na oliwie. Dodać koninę i smażyć 5 minut. Rozetrzeć czosnek z solą i dodać do smażonego mięsa. Wszystko z patelni przełożyć do rondla, dodać przecier pomidorowy i przyprawy do smaku. Dusić pod pokrywką. Dolać bulion i gotować aż potrawa zgęstnieje. Czarną fasolę, moczoną 10 godz. w zimnej wodzie, posoliwszy ugotować aż zmięknie. Dodać do mięsa i wymieszać. Wstawić na kwadrans do gorącego (180 st.C) piekarnika.
( Przepis wg. tygodnika Polityka )