Składniki:
- 1 ½ kg ziemniaków
- 4 duże ugotowane ziemniaki
- ½ kg mielonego mięsa wieprzowego
- 2-3 średnie cebule
- majeranek, sól, pieprz do smaku
- ½ szklanki śmietany 18%
- 20 dkg wędzonego boczku
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce, dodać przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki, przyprawić solą i dokładnie wymieszać .Jedną cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju, wymieszać z mielonym mięsem, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Z ciasta formować placki , napełniać mięsnym farszem, dokładnie zlepić. Gotować w osolonej wodzie około 25 minut. Pozostałe cebule obrać posiekać i razem z pokrojonym w kostkę boczkiem podsmażyć, połączyć ze śmietaną.