Portal dla osób poszukujących sprawdzonych przepisów. Tym razem przepis na cebulę ze słoika. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: cebuli, masła, miodu i soku z cytryny.
Składniki:
- ½ kg czerwonej cebuli
- 1 szkl wody
- 75 g masła
- 120 g miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ szkl wytrawnego czerwonego wina
- sól
Sposób wykonania:
-
Cebule dokładnie obrać i pokroić w piórka.Następnie wrzucić ją do rondelka z rozgrzanym masłem.Podsmażyć, ale nie szklić.Wówczas dodać do niej miód.Chwilę trzymać na ogniu po czym dodać jeszcze sok z cytryny oraz wino.Podlać całość wodą.Dodać jeszcze sól do smaku.Całość dokładnie wymieszać i dusicie cebule na małym ogniu, aż większość płynu odparuje.Gotową przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików.Szczelnie zakręcić.
Liczba porcji: 5